csende
  • Boskovštejn

  • Boskovštejn

  • Boskovštejn

  • Boskovštejn

  • Boskovštejn

  • Boskovštejn

  • Boskovštejn

  • Boskovštejn

  • Boskovštejn

  • Boskovštejn

Úspěšný komunitní projekt v Boskovštejně pokračuje

Na sklonku roku 2013 obdržela naše organizace příjemný dárek od Nadace VIA v podobě grantu uděleného našemu projektu podanému do programu" ČSOB a Era pro podporu regionů" společně s obcí Boskovštejn. Náš druhý malý komunitní projekt nese název "Návrat k tradičnímu hospodaření a využívání přírodně cenných míst významných pro místní komunitu v Boskovštejně" a bude realizován od 2.12.2013 do 1.12.2014 ve spolupráci se společností Chaloupky, o.p.s.
Tento projekt navazuje na první rovněž roční komunitní projekt "Záchrana přírodního dědictví obce Boskovštejn", který naše NNO společně s obcí Boskovštejn úspěšně ukončila v květnu 2013. Reaguje tedy na potřeby vzniklé při realizaci aktivit předešlého projektu, při komunikaci s občany a spolupráci s obcí.
Cílem projektu je vrátit do Boskovštejna tradiční hospodaření na druhově bohatých a vzácných biotopech za účelem zachování či zvýšení jejich biodiverzity a posílit místní dobrovolnickou základnu zapojením obyvatel nejen do péče o jejich životní prostředí a jedinečnou okolní krajinu, ale také do prezentace jejich přírodního bohatství.
Rádi bychom pokračovali v péči o stoletý obecní sad, rozšířili naši péči na lokalitu Měchounčný kopec, na které jsme provedli detailnější zoologický průzkum, abychom mohli naplánovat nejvhodnější zásahy k záchraně tohoto lesostepního biotopu, pokračovali v osvětě místních obyvatel včetně dětí a prezentovali spolupráci NNO a obce a přírodní hodnoty Boskovštejna na veřejných akcích.

CÍLE PROJEKTU
1) Péče o stoletý obecní sad: v letech 2012-2013 byla lokalita představena občanům a veřejnosti na několika zdařilých osvětových akcích, byla medializována v regionálním tisku a místní občané byli nejednou dobrovolně zapojeni do péče o tuto lokalitu. V následujícím období plánujeme provést další redukci křovin v sadu a odstranit nálet nepůvodní druhu trnovník akát (Robinia pseudoacacia) z prostoru bývalé kamenné zídky. Zídka bude vyčištěna, kameny v okolí vysbírány a vyskládány na původní místo zídky, přičemž takto upravené místo může sloužit jako biotop vhodný ke slunění či jako úkryt užovky hladké a ještěrky obecné. V roce 2014 bude opět zajištěna pastva ovcí v sadu. Menší část sadu nevhodná k pastvě bude 2 x pokosena křovinořezem (nerovný obtížný terén ve svahu). Biomasa vzniklá pokosením se nedá využít jako píce ke krmení hospodářských zvířat, tudíž o ní není zájem a je nutno ji každoročně spálit. Za účelem likvidace pokosené biomasy bude v sadu vybudováno jednoduché úložiště tohoto organického materiálu, které bude sloužit ježkům, slepýšům a plazům coby zimoviště či ke kladení vajec. Na jaře bude v sadu vysázeno 10 ks mladých třešní na místech, kde odumřely původní staré stromy.

2) Péče o Měchounčný kopec:V roce 2012 byla tato lokalita podrobena detailnějšímu zoologickému průzkumu, abychom mohli naplánovat nejvhodnější zásahy k záchraně tohoto biotopu. Tato lokalita byla rovněž v období 2012-2013 medializována a blíže představena místním obyvatelům. V zimě 2012/2013 jsme provedli společně se SDH Boskovštejn a zaměstnanci obce (VPP) redukci dřevin na nejzachovalejších částech stepi (kácení borovic, vyřezání křovin) a ve vegetačním období 2013 jsme zajistili první pastvu ovcí po několika desetiletích absence využívání tradičních pastvin na Měchounčném kopci. V zimě 2013/2014 plánujeme pokračovat v redukci dřevin v dalších částech stepi a následně v roce 2014 také zachovat pastvu ovcí. Do péče o stádo na 1,5 km vzdáleném a odlehlém místě v údolí řeky Jevišovky zapojíme místní mládež (brigáda o prázdninách) nebo nezaměstnané (sezonní pastevec).

3) Během let 2012-2013 jsme navázali drobnou spolupráci s místní knihovnou a i po skončení pilotního projektu v Boskovštejně jsme pravidelně 1x za měsíc seznamovali místní občany s přírodními hodnotami nejen Boskovštejna, ale také jejich okolí, Znojemska (např. NP Podyjí) a celého Jihomoravského kraje (např. UNESCO lokality, Natura 2000) formou promítání dokumentárních snímků. V zimním období 2013/2014 nabídneme stávajícímu okruhu zájemců 4 kvalitní naučné přednášky (1x měsíčně od prosince do března) zaměřené na různá témata z oblasti přírody a kultury regionu a rozšířili tak okruh zájemců o sebevzdělávání, popř. dobrovolnické základny v Boskovštejně. První přednáška na téma "Stopy člověka v krajině Znojemska I" zazněla z úst přednášejícího Martina Škorpíka, zoologa Správy NP Podyjí, dne 18.12.2013.

4) Spolupráci obce, naší a nově vznikající NNO, SDH, knihovny a místních dobrovolníků, popř. firemních dobrovolníků budeme prezentovat na osvětové akci pro veřejnost přímo v Boskovštejně, s názvem "Návrat oveček do Boskovštejna". Jedná se o jednodenní osvětovou akci věnovanou obnově krajiny, záchraně biologické rozmanitosti a tradičnímu hospodaření v Boskovštejně s prezentací našich aktivit pro širokou veřejnost (exkurze na lokality, ekologická výchova, fotografická výstava, prezentace práce se stádem ovcí, soutěže pro děti), která proběhne na více místech v Boskovštejně v září 2014.

Kateřina Feikusová, ZO ČSOP Kněžice, www.csopknezice.cz

 

Registrace k odběru SMS

Registrace k odběru zpráv

Aplikace InfoKanál

Přihlášení